dimecres, 18 de febrer del 2015

Cuixetes de pollastre rostides amb naps

El pollastre és tan versàtil que el pots cuinar de cinquanta-mil maneres diferents. Si el fas així, rostit amb naps, surt molt tendre i en un tres-i-no-res tindràs un segon plat de diumenge!





La història d'avui:

Una amiga mestra m'explicava que va demanar als seus alumnes, nens petits, que dibuixessin un pollastre i la majoria el va dibuixar tal com el veuen al supermercat, sense plomes i dins d'una safata... Em recordava d'això mentre li ensenyava al bebè la cançó del gall i la gallina i aprofitava per ensenyar-li com és el cant del gall. Quicquiriquic, li dic. I ell m'escolta entre divertit i fascinat, assegudet en un racó de la cuina i envoltat de joguines. Aprofito ara, que encara sóc el seu ídol!





I la recepta:

Els naps són arrels, com les pastanagues, de color blanc. També n'hi ha de color negre però són més difícils de trobar, almenys a ciutat.




Per a 4 persones necessitaràs:

8 cuixes de pollastre
4 naps
1 ceba mitjana
1 tomàquet
2 alls sense pelar
1 fulla de llorer
1 copa de vi ranci
1 got de brou calent o d'aigua calenta
Sal, pebre negre i pebre vermell
Oli d'oliva verge d'olives arbequines
Una paella i una cassola ampla




Per començar:
  • Neteja i pela la ceba i els naps i talla-ho tot a tires fines. En un altre plat, ratlla-hi el tomàquet. Ja veus que això és fàcil!




Ara treballa amb les cuixetes: 
  • Renta bé les cuixetes, a raig d'aixeta, i eixuga-les amb paper de cuina o amb un drap de cuina net.
  • Salpebra les cuixetes amb la sal, el pebre negre i el pebre vermell.


  • I fes-les enrossir en una paella amb oli ben calent. No hi posis poc oli, que t'ha de servir per més coses. Les cuixes només han de quedar rosses, de dins no s'han de coure. Ja es couran amb la salsa. 
  • Apa, si ja són rosses, retira-les de la paella.




I ara toca continuar amb les verdures:
  • En el mateix oli que t'ha sobrat de sofregir les cuixetes, però amb el foc més baix, hi poses els alls i els hi fas donar un parell de voltes. Ei, els alls sense pelar, eh? Així no se't cremen!


  • Ara hi afegeixes les tires de ceba i dels naps, tot junt. Deixa-ho sofregir una estona, a foc baix. Sofregir vol dir fregir superficialment, així que no et passis, que ja s'acabaran de coure del tot quan ho posis a la cassola. Vigila-ho i remena-ho de tant en tant, que no se't cremi, eh?



Acabem el plat:
  • Quan vegis que les verdures ja comencen a fer-se transparents, més o menys com has vist a la foto, passa-les a una cassola, aboca-hi el tomàquet ratllat i un pols de sal. 


  • Remena-ho tot i incorpora-hi les cuixes de pollastre, que es vagi coent tot junt, a foc baixet, uns 15-20 minuts, amb la cassola destapada. Ves-ho remenant i vigilant-ho, que seria una pena que se't cremés ara que ja acabes, oi?


  • Quan el tomàquet canvïi de color vermell viu cap a color amarronat, aboca-hi la copa de vi ranci i la fulla de llorer.


  • Apuja una mica el foc, remena i deixa que l'alcohol s'evapori, cosa de dos o tres minuts. Ja ho notaràs per l'olor, ja ho veuràs! 
  • I ja hi pots posar el brou calent -o l'aigua calenta si no tens brou-, remena-ho, tapa la cassola i ho deixes fer xup-xup durant 30 minuts més a foc moderat.



I ja està acabada la feina!


Trucs:
  • El rostit de cuixes de pollastre amb naps el pots preparar el dia abans: l'endemà encara és més bo i no et caldrà estar a la cuina el matí de diumenge.
  • Si et fa mandra ratllar el tomàquet, cap problema: posa-hi una o dues cullerades de tomàquet triturat de pot. Ei, no hi posis pas tomàquet d'aquells pots de tomàquet fregit, ni tampoc de ketchup, eh?
  • Si no tens vi ranci hi pots posar xerès sec. 
  • Si cuines només per a 2 persones, ho tens fàcil: posa-hi la meitat dels ingredients, excepte el brou calent o l'aigua calenta, que n'hi pots posar la mateixa quantitat.

Un altre dia pots fer:



2 comentaris:

  1. genials receptes i fàcils

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anna, històries a la cuina3 de desembre del 2023, a les 0:14

      Espero que t'hagi quedat molt bona la recepta!

      Elimina