dimecres, 23 de novembre del 2016

Bisbalencs fets a casa

Amb cabell d'àngel i pasta de full, boníssims! Són uns pastissets típics de l'Empordà, concretament de la Bisbal. I són molt fàcils de fer!





La història d'avui:


Va amunt i avall, xerrotejant sense parar, descobrint amb sorpresa cada racó. Explica que a la guarderia passen l'aspiradora però que no l'hi deixen tocar. Fa aquella cara d'angelet que et roba el cor quan diu amb mitja llengua si vols, podriem passar l'aspiradora pel menjador... Em sobta que tot en un plegat pugui formular una frase tan complexa. Per fi ja sap dir frases complicades! Qui es podria negar a deixar-li tocar l'aspiradora?




I la recepta:


Amb aquests mateixos ingredients pots fer 4 bisbalencs individuals o 2 de més grossos. Tu tries!


Per fer 4 bisbalencs individuals necessitaràs:

1 planxa de pasta de full quadrada
Mig pot de cabell d'àngel de 500 gr.
30 gr. de pinyons
1 ou 
2 o 3 cullerades soperes de sucre




Per començar:
  • Bat l'ou amb una mica de sucre. Més o menys una culleradeta petita.


  • Estén ben plana la planxa de pasta de full damunt del mateix paper amb que vé embolicada, o directament damunt de paper de forn, i talla-la en 4 porcions. Ho pots fer amb un tallapastes, com he fet jo per anar depressa, però un ganivet ben esmolat va igual de bé.
  • Al centre de cada porció hi poses 2 o 3 cullerades ben plenes de cabell d'àngel. N'hi pots posar més si vols però pensa que, si n'hi poses massa quantitat, després no podràs tancar el bisbalenc.


  • I ara tanques cada porció com si fos un llibre. 


  • Gira tots els bisbalencs per tal que la unió quedi a la part de sota i els vas pintant amb l'ou batut. Si treballes directament damunt del full de paper de forn posat a la safata del forn, t'evites el risc que es trenquin durant el trasllat. 



Per continuar:
  • Escampa els pinyons pel damunt dels bisbalencs. No cal que t'hi miris massa, però procura que no quedin tots amuntegats.



  • Afegeix-hi un bon pols de sucre pel damunt de tot. Ho pots fer amb l'ajut d'una cullereta o a pessics, el que et vagi millor. Col·loca els bisbalencs procurant que no es toquin els uns als altres, perquè dins del forn augmentaran una mica de volum. 




I cap al forn:
  • Tingues el forn calent a 200º, amb aire, i posa-hi dintre els bisbalencs. Trigaran 20-25 minuts en estar rossos, que vol dir que ja estan llestos. Ei, però vigila cap al final de la cocció perquè ja saps que cada forn és un món i la pasta de full es pot cremar si et passes!
  • Deixa'ls refredar damunt d'una reixeta.


  • I aquí els tens! Veus que rossos que queden els pinyons? 


  • I mira-te'ls per dins quin goig que fan! Cruixents per fora i humits per dins, resulta difícil esperar als altres per començar a menjar-te'ls!



Trucs:
  • Si en lloc de fer 4 bisbalencs individuals en vols fer 2 de més grossos, parteix per la meitat la planxa de pasta de full i posa-hi més quantitat de cabell d'àngel a cada porció. La resta fes-la igual però segurament necessitaran més temps de forn, uns 25-30 minuts.
  • Si allà on vius no hi trobes pinyons, posa-hi trocets d'ametlla. O no hi posis més que el sucre, que també seran bons... 
  • Si el teu forn no té aire, escalfa'l a 200º, però hauràs de tenir els bisbalencs uns 25-30 minuts al forn, vigilant-ho, que no se't cremin.

Un altre dia pots fer:







2 comentaris:

  1. Bisbalencs, típics de l'Empordà, però al Baix Camp ens enamoren i en fem de tant en tant
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina