dimecres, 11 de maig del 2016

Rap a la marinera

Un d'aquells plats que fan festa! Boníssim, sà, peix blanc amb patates i pèsols. I el xup-xup que no falti!





La història d'avui:

El nen petit s'entestava a dir que no volia peix, que el peix no li agradava. Això no n'és, de peix, menja-t'ho que segur que t'agradarà, li deia la mare. Doncs fa olor de peix, insistia el menut. No és peix, és "carn de rap", tasta-ho. A mi em sembla que és peix, tornava a dir el nen aixecant una punta del tall amb la forquilla. I on hi veus les espines, si és peix? Aquest va ser l'argument definitiu! Va tastar la "carn de rap", que no té cap espina, i la va trobar bona!




I la recepta:

Com més fresc sigui el rap, més bo serà el resultat. No calia que t'ho digués, oi? Demana a la peixateria que te'l tallin a rodanxes ben gruixudes. I el cap també l'aprofitaràs.


Necessitaràs per a 4 persones:

1 rap sencer que pesi 1,800 kg., aproximadament.
4-5 patates grosses
200 gr. de pèsols (poden ser congelats)
2 cebes grosses i 2 alls
3 tomàquets madurs (o mig pot petit de tomàquet triturat)
1 branquilló de julivert
Oli verge d'olives arbequines
Sal
Un grapat de farina




Per començar:
  • Primer que res faràs un brou de peix, amb el cap del rap ben net, una ceba, un gra d'all, un tomàquet madur, un branquilló de julivert, un pessic de sal i 2,5 litres d'aigua. Ho poses tot junt dins de l'olla ràpida i que bulli 8 minuts. Si ho fas en olla tradicional, que bulli 20 minuts. Si no has fet mai una sopa de peix fàcil, clica aquí que en veuràs les fotos amb altres peixos però feta de la mateixa manera que el brou de peix que necessites.
  • Deixaràs el brou resultant dins de l'olla fins que el necessitis.
  • Mentre la sopa va bullint, sala i enfarina les rodanxes de rap.


  • I les sofregeixes en oli calent abundant, a foc mitjà, primer per una cara i després les vas girant perquè es sofregeixin per l'altra. Només fins que agafin una mica de color. No cal que es coguin del tot. Ja es couran més endavant.


  • Aparta les rodanxes de rap del foc però no llencis l'oli, que de seguida el faràs servir.

Ara faràs el sofregit:

  • Ratlla la ceba, trinxa l'all i ratlla, en un plat diferent, els 2 tomàquets madurs.
  • Posa la ceba ratllada dins de la paella amb l'oli que t'ha sobrat de sofregir el rap i, quan vegis que comença a fer-se rossa, afegeix-hi l'all trinxat. Tot a foc lent, a poc a poc i remenant de tant en tant.


  • Quan l'all comenci a agafar color, hi poses el tomàquet ratllat, un pols de sal i un branquilló de julivert. Foc mitjà-baix, remenant de tant en tant. Mira que no hi hagi poc oli, que no se t'agafi. Ei, tampoc no cal que sigui una piscina, eh?


  • Aprofita mentre es cou el sofregit per pelar i tallar les patates a rodanxes gruixudetes, que les necessitaràs aviat.


  • Quan el tomàquet passi de vermell viu a vermell amarronat, és que ja és cuit. Aleshores el passes a una cassola, hi tires un got del brou de peix que has fet, ho remenes i ho poses a foc mitjà un minut.

I ara vé la part final:
  • Afegeix-hi les rodanxes de patata a la cassola i ho acabes de cobrir de brou. No et passis amb el líquid, ha de cobrir les patates i prou.


  • Tapa la cassola i que bulli fluix durant 5 minuts. 
  • Passats els 5 minuts, col·loca els talls de rap damunt de tot. El líquid ha de cobrir els talls de rap fins a la meitat, més o menys, així que si en falta, ara n'hi podries afegir. 
  • Tapa la cassola i que faci xup-xup a foc mitjà-baix durant 12-15 minuts més, segons el gruix i la classe de les patates. No ho remenis.


  • Tasta el suquet i, si convé, el corregeixes de sal.
  • Posa-hi els pèsols i, si fa falta, una mica més de brou. Sacseja la cassola d'un costat a l'altre amb delicadesa, com si fecis ballar salsa al contingut. No ho remenis, que se't desfaria! I tapa la cassola.


  • Quan els pèsols siguin cuits, el plat estarà acabat. Cosa de 7 o 8 minuts més.


Aquí el tens! Ah, i si te'n queda una ració, l'endemà encara 
és més bo: o sigui, cap a la carmanyola.


Trucs:
  • Si no hi ha ningú al·lèrgic als fruits secs, dos minuts abans d'acabar la cocció pots afegir a la cassola una picada feta amb 6 ametlles torrades, 6 avellanes torrades i mig all cru.
  • Si t'agrada el picant, quan facis el sofregit pots afegir-hi una mica de bitxo. Ei, sense exagerar, que no tapi el gust del rap.

Un altre dia pots fer:










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada