dimecres, 30 de març del 2016

Pastís Guinness

Pastís fet amb cervesa però amb gust intens de xocolata. Qui ho diria, oi? I la cobertura vol imitar l'escuma de la cervesa! 





La història d'avui:

Hi ha dissabtes de primavera que s’aixequen ennuvolats, mandrosos com un nen petit que juga a fer-se l’adormit, i després et sorprenen amb un sol brillant i un cel sense cap rastre de núvols. El mal és que quan et lleves et fan dubtar de si vas o de si véns. Si agafes paraigües o si te la jugues. Si surts o si t’entornes al llit... Un d’aquests dies, els de casa van decidir que l’opció llit era la bona. Jo vaig escollir fer el pastís. Ei, abans de tornar al llit!





I la recepta:

El pastís Guinness és contundent, com la majoria dels pastissos creats en països freds. I calòric. Això vol dir que t'atipa bastant i amb una porció petita en tens prou. Com que es conserva ben tou per dins, el pots guardar a la nevera un parell de dies. Millor si el congeles a porcions, especialment si vius en un lloc amb temperatures altes. Més que res per la conservació de la cobertura, que no té cocció i és delicada.


Per a un pastís de 12 racions necessitaràs:

Una cervesa Guinness de 330 ml.
330 gr. de mantega a temperatura ambient
185 gr. de nata per a muntar
2 ous
530 gr. de sucre
330 gr. de farina de rebosteria
100 gr. de cacau
3,5 culleradetes de bicarbonat
1 culleradeta de vainilla


Per a la cobertura:

360 gr. de nata per a muntar
150 gr. de sucre glacé
300 gr. de Philadelphia light


Per començar:

Faràs servir 3 recipients: un cassó, un bol mitjà i un bol gran.
  • Aboca la cervesa en un cassó i posa-ho a foc mitjà just fins que comenci a bullir. 


  • Apaga el foc i afegeix-hi la mantega tallada a bocins. Ho has de remenar bé fins que la mantega quedi ben integrada amb la cervesa. Deixa-ho a part perquè es vagi refredant una mica.


  • En el bol mitjà, bat els dos ous amb els 185 gr. de la nata de muntar. Fes-ho amb el minipimer o amb el batedor de varetes manual.


  • Quan vegis que la barreja de cervesa i mantega és tèbia, ajunta-la amb el contingut del bol i amb la culleradeta de vainilla. Que et quedi tot ben barrejat. Reserva aquesta barreja de líquids un moment, que de seguida ho faràs servir.

Ara faràs la massa:
  • En un bol gran, posa-hi el sucre i hi afegeixes la farina, el cacau i el bicarbonat, fent-ho passar per un sedàs.


  • Afegeix-hi la barreja de líquids i ho bats bé amb el minipimer o l'amassadora de barnilles, el què tinguis.



I cap el forn:
  • Posa la massa en un motlle i cap al forn, a 180º amb aire, durant 50 minuts. Si el teu forn no té aire, probablement necessitarà 5 minuts més de forn.
  • De qualsevol manera, cap el final, punxa el centre del pastís amb un escuradents, perquè cada forn és un món. Si surt sec, el pastís ja està cuit. Si surt mullat, vol dir que encara necessita uns minuts més de forn.
  • Deixa'l refredar damunt d'una reixeta. 


Mira que surt negre, eh?
Això ho fa la cervesa Guinness

La cobertura:

Per fer la cobertura has d'esperar que el pastís sigui fred. És important.
  • Primer has de muntar la nata a punt de neu junt amb el sucre glace. Si no has muntat mai nata, clica aquí que ho veuràs en detall.


  • Quan la nata estigui ben muntada, incorpora-hi el formatge Philadelphia. Ho barreges a mà, amb compte, procurant que et quedi una espècie de crema densa.


  • I ho reparteixes damunt del pastís. Pots deixar la crema llisa o bé fer-hi alguns remolins, al teu gust. Posa'l a la nevera fins a l'hora de servir-lo. Com més freda sigui la cobertura, millor. 


I ja has acabat!


Trucs:
  • He fet servir el formatge Philadelphia light en un intent de rebaixar alguna caloria però, si les calories no t'espanten, pots posar-n'hi del Philadelphia original.
  • Si has de portar el pastís a un dinar amb amics de confiança, porta la cobertura per separat, en un recipient ben fred. Un cop a casa dels amics, la reparteixes pel damunt del pastís i cap a la nevera. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada