divendres, 26 de febrer del 2016

Pastís d'espelta amb fruita vermella

L'espelta és la varietat de blat més antiga que es coneix i diuen que és plena de proteïnes i de vitamines. Per què no provar-ho en un pastís?





La història d'avui:

Li queda la mirada desperta dels seus temps de comercial, quan havia de conduir diàriament un munt de quilòmetres per visitar als clients. Diu que la vida li ha passat molt depressa, que no ha tingut temps d'avorrir-se. Molts es pensaven que l'etapa de jubilat no la portaria bé per falta d'activitat. Ell, en canvi, explica que disfruta fent miniatures per als seus néts, als que recull tres dies per setmana. Somriu obertament en dir que les converses amb ells són impagables.





I la recepta:

La farina d'espelta dóna un aroma i un gust diferent al de la farina de blat. Sorprèn la primera vegada que ho tastes. El pastís és consistent però tendre i dolç, i la fruita vermella hi dóna el contrapunt àcid. Val a dir que com més en mengis, més t'agradarà. Ei, guarda'n per als altres!


Necessitaràs:

2 ous grossos
300 gr. de farina integral d'espelta
15 gr. de llevat en pols
250 gr. de sucre
1 iogurt natural
120 ml. d'oli verge d'olives arbequines
Sal
100 gr. de fruita vermella (fresca o congelada)
1 cullerada sopera de sucre glasse





Per començar:
  • Separa els rovells de les clares i bat les clares a punt de neu amb un pensament de sal. Si no tens clar com es fa, clica aquí i ho veuràs. Guarda les clares muntades a la nevera, que les faràs servir al final.


  • En un altre recipient bat els rovells amb el sucre fins que el resultat sigui de color claret i hagi augmentat de volum.


  • Afegeix-hi el iogurt i l'oli i continua batent fins que estigui tot ben integrat.
  • Ara afegeix-hi la farina integral d'espelta i el llevat.


  • I continua batent-ho fins que no hi quedi cap grumoll. Veus quin color dóna a la massa la farina integral d'espelta?



Ara toca treballar a mà:
  • Barreja-hi a mà les clares muntades que tenies guardades. Fes-ho amb compte, amb moviments rotatoris de dalt a baix. Una espàtula t'anirà bé per fer-ho. O una cullera grossa.
  • Col·loca la massa en un motlle allargat, reparteix-hi la fruita vermella passada per farina i ensorra-la una mica, només superficialment.


Pots fer servir una barreja congelada de la fruita
vermella que més t'agradi.


I cap el forn:
  • Posa-ho dins del forn calent a 180º, amb ventilació, durant 40 minuts. Si el teu forn no té turbo, segurament necessitarà 5 minuts més. 
  • De qualsevol manera, i com que cada forn és un món, abans de treure el pastís del forn punxa'n el centre amb un escuradents. Si surt mullat, deixa'l dins del forn uns minuts més. Si surt sec, és que ja està llest!
  • Deixa refredar el pastís damunt d'una reixeta.


Difícil resistir-s'hi, eh? 


Trucs:
  • Si fas servir la fruita vermella congelada, no la descongelis. Només passa-la per farina abans d'ensorrar-la en la massa. Això ho fas per evitar que "caigui" fins a la base del pastís.
  • Si el motlle que fas servir no és de silicona, el pots folrar amb paper de forn per tal que el pastís no se t'hi enganxi.

Un altre dia pots fer:








4 comentaris:

  1. Aquest any vull fer la Mona amb farina d'espelta integral i sucre de canya integral, he trobat aquesta recepta i he pensat que si la fruita li va bé a dins, també li pot anar bé damunt, a més, està tan ben explicat que de segur que em sortirà molt bé.
    Moltes gràcies, Anna

    ResponElimina
    Respostes
    1. Carme, ja m'explicaràs si t'ha agradat el resultat. Segur que et quedarà molt bé!

      Elimina
  2. Anna es la 2a vegada que el faig i queda super bé, gracies per les teves receptes

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que bé que t'agradi el resultat! Totes les receptes publicades surten, ja ho veuràs si en vas provant d'altres

      Elimina