dimecres, 13 de gener del 2016

Croquetes de carn d'olla

No et menges la carn del bullit del brou? Doncs pots fer-ne unes croquetes sensacionals i congelar-les! Aquí les tens, a punt per coure o per congelar.





La història d'avui:

La seva àvia fa unes croquetes boníssimes, que recorda haver menjar des de ben petita sempre que anava a dinar a casa seva. Quan el seu xicot les va tastar, en va quedar entusiasmat, així que van decidir demanar-li la recepta a l'àvia i provar de fer-ne ells. Els hi queden tan bones que s'han transformat en els proveïdors oficials de croquetes de la família...



Si crues fan tan bona cara, imagina-te-les cuites!


I la recepta:

Doncs aquí en tens la recepta, les croquetes d'ells, de les que jo també en sóc afortunada receptora. Ja veuràs que bones que són!


Necessitaràs per a 25-30 croquetes:




Carn d'olla + verdures del brou, en total 200-220 gr.
2 cullerades d'oli verge d'olives arbequines
30 gr. de mantega
Mitja ceba tendra 
70 gr. de farina 
500 ml. de llet


I per arrebossar les croquetes:

100 gr. de farina
100 gr. de pa ratllat amb all i julivert
1-2 ous


Per començar:
  • Trinxa ben fineta la ceba i talla a trocets la verdura que vulguis utilitzar.
  • Esmicola tota la carn. La millor manera és fer-ho amb els dits perquè així pots eliminar qualsevol os petit que hi trobis.



Per continuar:

  • Posa l'oli i la mantega a la cassola i, quan ho tinguis calent, incorpora-hi la ceba. Sofregeix-la a foc lent.


  • Quan sigui rossa, afegeix-hi la farina tamisada i ho remenes. Foc baix. Ves-ho remenant perquè la farina es vagi rostint. Poca estona, eh? Vigila que no se t'enganxi però tampoc no la deixis crua! 
  • Aboca-hi la meitat de la llet i ves-ho barrejant amb una forquilla de fusta o amb les varetes. Foc baixet. Aboca-hi la resta de la llet, un pessic de sal i segueix barrejant. Insisteix fins que no t'hi quedi cap grumoll. 
  • Incorpora-hi la carn i les verdures trinxades. Remena-ho bé i que vagi coent-se uns 20-25 minuts a foc mig-baix. Sobretot, ves-ho remenant perquè no se t'enganxi. T'ha de quedar una massa mullada però consistent, gens líquida.


Veus la textura de la massa?

  • Quan ja tingui consistència, apaga el foc i refrega un terròs de mantega per la superfície de la massa. Això ho fas perquè no se t'hi formi una capa de tel.
  • Tapa-ho amb paper film i ho deixes refredar a temperatura ambient. Quan sigui prou fred, ho poses a la nevera 3 o 4 hores mínim. Cap problema si l'hi deixes tota la nit. La massa ha d'estar ben freda per poder continuar.

I ja pots formar les croquetes:
  • Tingues a mà un recipient amb farina blanca, un altre que tingui pa ratllat amb all i julivert i un recipient amb un ou batut per poder-les arrebossar fàcilment.


  • Amb l'ajut de dues culleres, o bé amb les mans enfarinades (el que et resulti més fàcil), ves formant boles de croqueta. 
  • Les poses al recipient de la farina, les hi fas donar unes quantes voltes perquè s'enfarinin bé i les hi acabes de donar una forma bonica amb les mans.


  • Quan en tinguis unes quantes d'enfarinades, les passes per l'ou batut i finalment pel pa ratllat. I ja les tens fetes! Ara les pots congelar directament o bé fregir-les en oli calent abundant i menjar-te-les.



Trucs:
  • Si quan tens la massa cuita veus que t'ha quedat massa espessa, pots afegir-hi un raig de llet, remenar-ho bé i deixar-ho coure un parell de minuts més.
  • Si quan tens la massa cuita resulta que t'ha quedat molt clara, pots afegir-hi una cullerada de farina, remenar-ho bé i deixar-ho coure 3-4 minuts més.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada