Aquest pastís també se'l mengen els que diuen que no els agraden els moniatos: no els diguis que en porta, ja veuràs que no ho notaran!
La història d'avui:
Plou a poc a poc, amb aquella pluja fina que
confirma que ja som a la tardor. Avui no sortirà de l'hotel. Agafa el llibre encetat, es
torna a mirar al mirall, s'estira la brusa perquè no marqui tant la panxeta
adquirida durant les vacances i se'n va a la cafeteria. Seu a una taula des
d'on té vista de la piscina deserta, demana un suc de préssec i intenta submergir-se en
la lectura, però el pensament la traeix. No pot evitar pensar en ell...
I la recepta:
El pastís de moniato sí que és una recepta de tardor, eh? Queda melós, humit i dolç. I mentre el prepares, la cuina fa una oloreta brutal!
Necessitaràs:
280
gr. de moniato cuit (1 moniato gros o 2 de mitjans)
3 ous grossos
Un pessic petit de sal
150
gr de sucre
75 ml
d’oli verge d’olives arbequines
1
iogurt natural desnatat
100
gr de farina
12
gr. de llevat
1
culleradeta de canyella en pols
Una mica de sucre glace
Primer
que res:
- Has de fer els moniatos al forn a 200º amb ventilació, o bé a 210º sense aire: embolicats amb paper d’alumini durant uns 45 minuts o fins que en préme’ls amb la panxa d’una cullera vegis que ja són tous.
- Després els obres per la meitat, els deixes refredar i els peles. Ei, ho pots fer el dia abans, eh? Se't conservaran perfectament.
- Necessitaràs 280 gr. de moniato cuit per al pastís. Així que pesa'ls ara sense la pela i si te'n sobra, ho tens fàcil: t'ho menges...!
Ara ja pots fer la massa:
- Separa els rovells de les clares. Munta les clares sense arribar al punt de neu, amb un pessic molt petit de sal i reserva-les a la nevera. Si no saps com muntar les clares, clica aquí i ho veuràs.
- Bat els ous i el sucre fins que estiguin ben barrejats. Pots fer servir el minipimer, l'amassadora o un batedor manual.
- Posa-hi la farina, el llevat i la culleradeta de canyella en pols, fent-ho passar per un sedàs, i també hi poses el iogurt i l’oli. Ho has de continuar batent fins que tinguis una barreja fina, sense cap grumoll.
- Aixafa amb una forquilla els moniatos que tens pelats. Afegeix-los a la massa i torna-ho a batre fins que la barreja sigui llisa i brillant.
- Ja només et falta agregar-hi a mà, amb moviments suaus i rotatoris de dalt a baix, les clares muntades que tenies a la nevera. Moviments suaus, eh?
- Posa-ho en un motlle al forn a 180º durant 35 minuts o fins que, en punxar-ho amb un escuradents, et surti net. Ja veuràs quina oloreta més bona fa la cuina!
- Deixa'l refredar damunt d'una reixeta.
- Quan sigui fred, escampa-hi sucre glace pel damunt, quantitat al teu gust.
Trucs:
- Els moniatos, a primera vista, semblen tots iguals. Però en trobaràs de dues classes: hi ha moniatos que de dintre són blancs i n'hi ha que són taronja. Els de color taronja són més dolços, així que procura comprar-ne d'aquests.
- Si fas servir sucre blanc, el pastís tindrà un color més clar. Si fas servir sucre negre, serà més fosc. Així que pots triar!
Ara és al forn , veurem si queda tant bé com el veig a les fotos. Gràcies Anna
ResponElimina