dimecres, 28 d’octubre del 2015

Panellets

Per Tots Sants, panellets, moniatos i castanyada! La recepta dels panellets és una d'aquestes que em va ensenyar l'àvia i que a ella li havia ensenyat la seva mare, que també l'havia après de la seva. Així que té tradició llarga...





La història d'avui:

Antigament creien que la nit del 31 d'octubre a l'1 de novembre, nit de Tots Sants, les ànimes dels morts vagaven pel món. Per acabar-ho d'adobar, les campanes de les esglésies tocaven a morts tota la nit. Així que, per fer-se passar la por, les famílies es reunien tot tombant del foc, torraven castanyes i explicaven històries terrorífiques que parlaven de fantasmes i d'ànimes en pena... A veure qui era el valent que se n'anava a dormir!

Amb el temps, a Catalunya s'hi van afegir els moniatos i els panellets a la castanyada. I el moscatell, que no hi falti!




I la recepta:

Els panellets són entretingut de fer, eh? Però inclús els petits de la casa hi poden participar fent boletes. Pot ser una activitat familiar molt divertida!

I la decoració la pots fer del què vulguis: pinyons, ametlles, cireres, coco... 




Ei, que el post és llarg perquè ho explico a poc a poc, però només són 4 coses a fer: fas la massa, fas les boles, les decores i cap al forn. Fàcil, oi?


Per fer unes 70 boles de panellet necessitaràs:

500 gr. d'ametlla mòlta
500 gr. de sucre
75 ml. d'aigua mineral
250-300 gr. de moniato (un moniato mitjà)


Si només vols fer 12-15 panellets

divideix per 5 totes les quantitats. Val, ja sé que és obvi... però no costa gaire fer-ho constar, oi?




Per a la decoració dels panellets necessitaràs (orientatiu):

1 ou + 1 pessic de sucre per pintar els panellets
50 gr. d'ametlles senceres
12 cireres confitades
100 gr. de pinyons
100 gr. d'ametlla trinxada
50 gr. de coco ratllat
Una cullerada de llavors d'anís




Per començar:
  • Renta el moniato i posa'l al forn a 210º, escalfor dalt i baix, durant una hora. Ei, col·loca paper d'alumini per protegir la safata o tindràs feina a netejar-la.


  • Quan el moniato sigui fred, el peles i l'aixafes amb una forquilla.



Ara faràs la massa dels panellets:
  • Posa l'aigua i el sucre en una cassola, a foc molt baix -molt baix, eh?-, i ho vas remenant, que bulli fluixet. No ho perdis de vista, que no vols fer sucre cremat...


  • Cap als 5 minuts de bullir, arribarà a la consistència de l'almíbar. Apaga el foc, aboca-hi en dues o tres tandes l'ametlla mòlta i el moniato aixafat. Si ho aboques tot de cop no passa res però costa més de barrejar... Remena-ho immediatament. Immediatament, eh? Has de treballar ràpid i amb energia fins que la masssa sigui fina i uniforme.  
  • És important que no t'hi quedin grumolls. Al principi de remenar sembla que no funciona però no et desesperis, ja veuràs com després de 2 o 3 minuts de treballar, cada cop la massa es torna una mica més fina.


  • Posa la massa en un recipient ample i deixa-ho refredar. Les àvies ho deixaven refredar tota una nit, tapat amb un drap net. Jo no sempre ho respecto. Tú fes el que et sembli, però no comencis a fer boles fins que la massa sigui freda.

I a fer boles:

Mans netes i paciència. És tot el que necessites. No et fa falta ni clara d'ou ni res més. Només has de fer 5 passes:



  • Passa 1. Agafa una mica de massa, uns 15 grams cada vegada, i ves fent boles amb les mans. Quan en tinguis fetes 8 o 10, decora-les. No esperis a tenir totes les boles fetes.


  • Passa 2. Decora els panellets. Si no n'has fet mai, comença per decorar els panellets d'ametlla sencera, que són els més fàcils. Al final del post hi trobaràs altres panellets. Clica-hi i veuràs com es decoren, que cadascun té el seu sistema!
  • Passa 3. Bat l'ou amb el pessic de sucre i una gota d'aigua mineral, pintes els panellets que tens decorats i els vas col·locant en una safata coberta amb paper de forn. Que no es toquin els uns als altres. 



  • Passa 4. Posa'ls al forn calent a 220º, fins que siguin rossets. Uns 8-10 minuts, segons forn. Vigila-ho, que no se't cremin després de la feinada!
  • I passa 5. Deixa'ls refredar una mica fora del forn abans de treure'ls de la safata. Si els treus calents se't podrien trencar.

Així seran un segon abans que se'ls mengin!



Trucs:
  • Si no has fet mai panellets, fes-ne poca quantitat per començar. Uns 12 o 15. És més fàcil remenar la massa amb quantitats petites.
  • Utilitza una espàtula de fusta per remenar la massa i acaba d'unificar-la amb una forquilla. També ho pots intentar amb la batedora de barnilles o l'amasssadora però el resultat, des del meu punt de vista, no és ben bé el mateix.
  • Per fer les boles, resulta pràctic anar-se humitejant les mans.

Altres panellets que pots fer:









5 comentaris:

  1. Oh, Anna, gràcies!! Just ara n'acabo de fer amb la recepta de la meva mare, i com que no estava segura del temps i la temperatura del forn, he pensat "calla, segur que al blog de l'Anna hi surt" i he acertat!! La teva recepta m'agrada més, com que suposo que en tornarem a fer un altre dia, la tindré en compte. Moltes gràcies i bona castanyada.

    ResponElimina
  2. A causa de les circumstàncies actuals, aquest any no ho podrem celebrar amb tota la familia i no ens podrem menjar els panellets més bons del món!
    Sort que la MAMA te la recepta penjada al seu bloc i amb una mica de pericia (i alguna trucada a la cuinera) em quedaran ben bons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molta pena se no poder estar tots junts... Segur que et quedaran molt bé! En vull veure les fotos, eh? Petonets

      Elimina