dimarts, 7 de juliol del 2015

Base de galeta i mantega, com es fa?

La base de galeta i mantega és tan fàcil de fer que fliparàs quan l'hagis fet una vegada pensant com és possible que no se m'havia ocorregut abans! 





Serveix com a base de molts pastissos i moussesCom que es poden empastifar els dits, als nens i a les nenes els encanta col·laborar per fer-la! I és xulo fer un pastís amb l'ajut dels petits, eh? Després, quan es fan grans, es recorden d'aquelles tardes de cuina amb la mama o amb la iaia, amb l'oloreta del pastís de fons...


Necessitaràs, per a un motlle de 15 cm. de diàmetre:

100 gr. de galetes maria o digestive
50 gr. de mantega


Si el motlle que faràs servir és molt més gran, doncs ho tens fàcil: dobla les quantitats. Per exemple, per a un motlle de 23 cm. de diàmetre, amb 150 gr. de galetes i 75 gr. de mantega en tens prou, però si n'hi poses més l'únic que passa és que la base és una mica més gruixuda, així que cap problema.



El primer que has de fer és pulveritzar les galetes:
  • Trenca les galetes a trossos i tritura-les amb el minipimer, la trituradora o el molinet de cafè de la iaia... 


  • Si no tens la cuina mecanitzada, cap problema: les poses dins d'una bossa de plàstic i amb la mà de morter vas picant fins que les redueixis a pols. Ei, i queden bé, eh? Només has de tenir una mica de paciència mentre piques. Ah, i la textura no cal que sigui tan fina com la farina.
  • Si no tens mà de morter, doncs pica amb un objecte contundent: el cul d'una paella, per exemple.




I ara toca treballar a mà:
  • Desfés al microones o al foc baixet la mantega i barreja-la amb la pols de galeta triturada, amb l'ajut d'una forquilla.


  • T'ha de quedar una pasta espesseta amb la que folraràs la base del teu motlle. Tingues paciència perquè quan comences a barrejar sembla que no funciona, però tu insisteix i ja ho veuràs com es va fent la pasta.


  • Procura que et quedi una base uniforme i igual de prima a tot arreu. No té massa importància el gruix, que ha de ser al teu gust, però sí que ha de ser igual a tot arreu. No val gruixut aquí i prim allà, ja m'entens.
  • Pots ajudar-te amb el cul pla d'un got o amb la panxa d'una cullera de sopa. O amb els dits ben nets, és clar...


Cap al frigorífic:
  • Posa el motlle amb la base a la nevera mentre vas fent la resta del pastís. Tal com s'anirà refredant, anirà agafant cos que és el que t'interessa.


Pots fer servir la base de galetes per fer:












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada