dimecres, 27 de maig del 2015

Escalivada per a gent amb pressa

Sempre vas corrent, oi? Doncs si vols menjar escalivada i no tens temps, s'ha acabat haver d'esperar a anar a casa la sogra... Mira que ràpid que la faràs, en poc més d'un quart d'hora!






La història d'avui:

Senzilla, suau i tendra, té el posat de la persona que ha obeït durant gairebé un segle, però té una força interior tremenda. No presumeix de res i, en canvi, desgrana records, noms, dades, fets, receptes de cuina... sap un munt de coses. Ella és qui em va ensenyar a fer aquesta escalivada veient que sempre em faltava temps.




I la recepta:

L'escalivada és un d'aquells plats de tota la vida, d'allò que n'hi diem cuina tradicional. Vaja, més que un plat és un acompanyament, però si te la vols menjar com a plat, a veure qui te'n portarà la contrària, oi?


 Necessitaràs per a dues persones:

2 albergínies
1 pebrot vermell gros o 2 de mitjans
Oli verge d'olives arbequines
Sal
Opcional: 1 all trinxat
Microones


El primer que faràs:

Neteja a raig d'aixeta les albergínies i el pebrot i asseca-les bé amb un drap net.




Ara busca un ganivet esmolat:

Amb el ganivet ben esmolat, ves punxant les albergínies i el pebrot. Punxa'ls per totes les cares. No cal que siguin moltíssimes punxades però sí que n'hi has de fer unes quantes, ja m'entens.

Això es fa perquè no es rebentin dintre del microones.




I cap al microones:

Ho poses tot en un plat amb menys de mig dit d'aigua i cap al microones durant 12-15 minuts, segons la mida de les hortalisses, almenys a 800 watts. O a la màxima potència que tinguis en el teu microones, vaja. Com més potencia, més depressa anirà.
  • Abans de treure-ho del microones mira a veure si ja tot es prou tou. Compte que crema! 
  • Si no ho trobes prou tou, especialment el pebrot, fes-ho coure 3-4 minuts més a la mateixa potència.
Treu-ho del microones i obre les albergínies i el pebrot de dalt a baix perquè així es refredaran més depressa.




Veus que tou que s'ha tornat tot? Doncs ara deixa-ho refredar, bàsicament perquè has de treballar amb les mans i et pots cremar.


Ara treballaràs amb les mans:

Vull dir que ho faràs millor directament amb les mans, però també pots fer servir eines, forquilla i ganivet per exemple.
  • Quan el pebrot i les albergínies siguin freds, treu el tronxo i les llavors del pebrot i el peles. Ja veuràs que si és ben cuit la pela surt amb bastanta facilitat.
  • Les albergínies no cal pelar-les perquè, quan en treguis la polpa de l'interior, la pela et quedarà sencera al plat.
Ara ho fas tot a tires llargues, ho poses en la mateixa safata que faràs servir per portar a taula, hi tires un bon raig d'oli i un pols de sal i ho remenes una mica, sense que perdi la forma de tires llargues. Ei, remena però no ho deixis fet un bunyol...!



I ja està! Ràpid, fàcil i boníssim!

Trucs:
  • Si ho deixes reposar almenys un parell d'hores, el gust es potenciarà. Però si no ho pots resistir, doncs t'ho menges immediatament...
  • Ideal per a la carmanyola: d'un dia per l'altre l'escalivada encara és més bona.
  • Si t'hi agrada, quan ja hi hagis posat l'oli i la sal, escampa-hi pel damunt un all trinxat a trocets ben petitons.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada