divendres, 17 d’abril del 2015

Estrella amb taronges

Boníssim, aquest pastís és boníssim! Ei, i té estrella, eh? Cal aprofitar ara, a final de temporada, que és l'època de l'any que les taronges són més dolces.



La història d'avui:

Li dono una taronja i se la mira atentament, deixa anar el peluix i la va girant de tots costats amb totes dues mans, la toca, se l'acosta a la boca, la vol tastar. No, bebè, amb pela no! Va descobrint el món, tot és nou, tot és atractiu i el meravellós color de la taronja desperta el seu interès. Ai, bebè, quan podràs menjar-te el pastís, ja ho veuràs que bo!





I la recepta:

Les taronges que facis servir no cal que siguin de les més grosses, però procura que siguin com més dolces millor.


Necessitaràs:

2 taronges de suc
3 ous
175 gr. de sucre
175 gr. de farina
7,5 gr. de llevat
125 ml. d'oli verge d'olives arbequines
Un motlle d'uns 18 cm.


Per començar:
  • Separa els rovells de les clares i fes pujar les clares a punt de neu. Si no saps com fer-ho, clica aquí i ho veuràs.



  • Renta bé i pela les taronges, procurant que t'hi quedi molt poca part blanca, perquè amarga. Ah, però no t'hi obsessionis, que una mica de part blanca ni es nota! 



  • Tritura'n la polpa fins a reduir-la a puré.



  • L'escorça d'una de les taronges la talles a trocets petitons. També fes el mateix: treu-n'hi tanta part blanca com puguis.



En un altre bol bat els rovells amb el sucre fins que augmentin de volum i la barreja es torni d'un color claret. 




  • Tot seguit hi afegeixes l'oli i la llet. Barreja-ho bé.
  • Ara hi poses la farina i el llevat passats per un sedàs. Continua batent-ho fins que tots els elements s'hagin integrat.




Ara treballaràs una mica a mà:
  • Afegeix-hi, a mà, l'escorça de taronja talladeta i les clares muntades. Fes-ho amb compte, remenant de dalt a baix amb moviments rotatoris. I ja ho pots posar al motlle que previament hauràs untat amb una mica d'oli i un pols de farina perquè no se t'hi enganxi el pastís amb taronges.


Cap al forn:
  • Ho poses al forn, a 180º amb ventilació, durant uns 25-30 minuts o fins que en punxar-ho amb un escuradents et surti net.
  • Deixa refredar el pastís damunt d'una reixeta.



  • Veus quin color més ataronjat que té? La molla és humida i tendra i la flaire que et queda a la cuina quan l'estàs cuinant... Nyam!



Trucs:
  • L'escorça de la taronja la pots ratllar, si tens un bon ratllador, abans de pelar la taronja. O bé la pots tallar a trocets després de pelada. Això sí, sempre procura no utilitzar-ne la part blanca perquè amarga.
  • Si vas amb presses, pots prescindir de l'escorça. No passa res. Una mica menys de sabor a taronja, però és bo igual.
  • Si el teu forn és tradicional, sense ventilació, necessitaràs uns 10 minuts més perquè el pastís es cogui. Però recorda que cada forn és un món, per la qual cosa cal anar vigilant...

Un altre dia pots fer:


Pastís de préssecs grocs



Trena de full amb poma i panses






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada