dimecres, 25 de febrer del 2015

Coca de llardons

La coca de llardons és bona tot l’any però a Catalunya se’n menja més el Dijous Gras, per Carnestoltes i per Sant Joan. Té pocs ingredients i l’únic secret és que els llardons siguin de qualitat i que vigilis el forn perquè es cou molt depressa.





La història d'avui:

És curiós que ens agradi tant -i que sigui tan dolça- una coca feta amb llardons, que no són més que un producte obtingut del greix del porc. Hi ha molta gent que els llardons se'ls mengen entre hores o com aperitiu però, almenys per al meu gust, és en la coca on són més bons!





I la recepta:

Agafa-t'ho amb una mica de temps perquè la coca de llardons és entretinguda de fer, però no la facis el dia abans perquè la humitat ambiental t'estovaria la coca, especialment si vius a prop del mar.


Necessitaràs:

Una placa de pasta de full
100 gr. de llardons
1 grapat de pinyons
1 ou
Sucre al teu gust, uns 150 gr.
Una cullerada sopera d'aigua mineral
Paper de forn
La safata del forn


Abans de res:
  • Posa la majoria dels llardons dins d’una bossa de plàstic o de roba i amb el corró o amb la mà de morter pica’ls fins a fer-los més petits, però que no arribin a pulveritzar-se. 



  • No els piquis amb una trituradora perquè et farien oli i la coca resultaria enganxifosa. Recorda de reservar-ne uns quants de sencers per al final!

Comencem:
  • Estén la pasta de full damunt d’una superfície llisa i divideix-la mentalment en tres parts. En la part central, posa-hi els llardons picats, repartits de dalt a baix.


  • I escampa-hi un bon grapat de sucre. 


  • Ara plega les altres dues parts de la pasta de full, una damunt de l’altra, com si fessis un paquet. I ho aplanes amb el corró, tan prim com puguis. 


  • Torna a plegar en tres parts la pasta de full, de través, com si tornessis a fer un paquet, com es veu a la foto, i ho tornes a aplanar amb el corró. 


  • Quan tinguis la pasta ben prima, ho tornes a plegar en tres per tercera i última vegada.


  • Ara, finalment, estens la pasta de full amb el corró fins a la mida desitjada i n’iguales els costats amb un ganivet. 
Uf, quina feinada que portes feta, oi?


Ara toca fer l'acabat:
  • Deixata l’ou amb un rajolí petit d’aigua mineral i pinta tota la superfície de la coca, que et quedi ben pintada, veus? 


  • Escampa-hi pel damunt els pinyons, els llardons sencers que havies reservat i tant de sucre com vulguis. 
  • No dubtis a ser generós amb el sucre, que serà l’única cosa dolça que hi hauràs posat.




I cap al forn:

Enforna la coca a 180º, foc dalt i baix, vigilant perquè la coca de llardons té la mania de voler-se cremar amb molta facilitat. Ho fas de la següent manera:
  • 12 minuts amb el foc dalt i baix.
  • I 2-3 minuts més, sense treure-la del forn, a la mateixa temperatura però només amb el foc de baix. 
Ja veus que l'hauràs tingut al forn en total durant 14-15 minuts. Recorda que cada forn és un món. Així que vigila.



  • Treu-la del forn tan bon punt com la vegis rossa i deixa-la refredar damunt d’una reixeta. 


  • Mira quina pinta que té! No és per res, però fa un goig de por, eh?

Trucs:
  • Treballa tota l'estona amb la placa de pasta de full damunt de paper de forn o damunt del mateix paper amb què vé embolicada. Et facilitarà la feina de tranportar-la des d'on estiguis treballant fins a la safata de forn i evitaràs que se't trenqui.
  • La quantitat de sucre que hi posis és al teu gust, però recorda que n’hi has de posar bastant perquè la resta d’ingredients no són dolços.
  • Vigila el forn perquè, si et passes de temps, acabaries fent una mena de coca de vidre, que també és molt bona però no és el que volem fer avui.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada